Chile - ett speciellt land

Ja var ska jag börja. Det finns så mycket bra att säga om Chile. Till att börja med har Chile ett väldigt varierande klimat beroende på vart man åker i landet. I norr finns den häftiga Atacamaöknen och det är en av jordens torraste. Det finns halvöken som heter Copiapo. Det är i mellersta Chile som de flesta bor och det är för att de flesta städerna ligger här. Det är varma somrar och på vintern brukar det regna så jag rekommenderar att man åker till Chile när det är sommar där. I Chile finns det faktiskt aktiva vulkaner. Det är i mellersta Chile man ska vistas om man vill ha medelhavsklimat. Om man däremot vill ha snö och även skidåkning så får man söka sig till de södra delarna. Det är det här som är så fantastiskt med Chile för man hittar alla klimat man kan tänka sig i ett och samma land så det är bara att välja som sagt. 

Om man tänker spendera tid i öknen så ska man absolut besöka ökenstaden San Pedro de Atacama. Det är en liten by i den norra delen av öknen. På östra sidan av byn så reser sig vulkaner vilket gör att det är fina utsikter. Valle de la Luna ligger i närheten av byn och där kan man få se en alldeles fantastisk solnedgång. Något som är ganska häftigt men som man också måste tänka på är att det är väldigt varmt på dagen men på natten blir det istället några minus. Något mer som är fascinerande är att byn sparar på elektricitet vilket innebär att det bara finns el mellan 16.00 till 24.00 varje dag. Det är otroligt häftigt att se hur de anpassat sig men man själv får tänka på att ha med sig ficklampor så att man ser när man ska ta sig hem. Jag rekommenderar absolut att besöka något av landets, byns också för den delen, dansställen där det dansas Chiles nationaldans Cueca och andra latinska danser. I landet finns det flera olika turer man kan åka på som är arrangerade och de går genom öknen eller till Bolivia. Att vistas i öknen är ett bra sätt att koppla av på då det är tyst och lugnt där. 

Det finns även flera nationalparker som man absolut ska ta sig tid till att besöka för att se de fantastiska fenomenen i naturen som finns i Chile. Det är nog även det som är det mest imponerande med Chile enligt mig, naturen. Först ut är Conguillio Nationalpark som är över 60 000 hektar stor. Där finns många djupa, blåa sjöar, skogsområden och imponerande klyftor. Mitt i parken reser sig vulkanen Llaima. Den är absolut värt ett besök. Nästa nationalpark som jag tycker man ska besöka är Puyehue nationalpark. Det är den populäraste i Chile och där finns det allt från vulkaner, vandringsleder, sjöar, vattenfall, varma källor och även skidområden. Här kan man även träffa på exotiska djur som pumor eller den sällsynta minihjorten pudu. Så om du är intresserad av djur, natur och olika klimat så är Chile absolut något för dig. Du kommer inte ångra dig.